ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
The Diagnostic Efficacy of Quantitative Data from Lomber Magnetic Resonance Imaging Findings in Osteoporosis and Osteopenia Diagnosis and Differentiation in Postmenopausal Women [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-21703

The Diagnostic Efficacy of Quantitative Data from Lomber Magnetic Resonance Imaging Findings in Osteoporosis and Osteopenia Diagnosis and Differentiation in Postmenopausal Women

Hanife Gülden Düzkalır, Özge Adıgüzel Karaoysal, Neriman Zengin Fıstıkçıoğlu
Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital, Department of Radiology, Istanbul, Turkey.

INTRODUCTION: Osteoporosis, especially the postmenopausal type, is a global health problem. Quantitative CT and advanced MRI (magnetic resonance imaging) may be used to diagnose in addition to dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA), the gold standard. However, using these techniques in everyday practice is difficult and not applicable in all centers. The aim of our study was to evaluate the effectiveness of quantitative MRI scoring based on standard lomber MRI examination and its correlation with DEXA data in detecting osteoporosis and osteopenia in postmenopausal women.
METHODS: In our study,190 lomber MRI and DEXA patients were examined between 2019 and 2022. Quantitative MRI-based score (M-score) data was extracted using Bandirali et al.'s method. Measurements were averaged for L1–L4 vertebrae on T1W images. Signal-to-noise ratio (SNR) was calculated. The reference group's SNR L1-L4 and standard deviation were measured. M-score was determined as (M-score= [SNRL1-L4-SNRref] /Sdref). Comparisons were made between DEXA and MRI M-scores. P<0.05 was significant.
RESULTS: The average age and BMI (body mass index) were 59.4 and 29.4, respectively. Patients were categorized as normal (n=91), osteopenia (n=79), and osteoporosis (n=20) by DEXA. Osteoporosis got the highest M-score. The M-score cut-off value for normal and osteopenia distinction was>10.3 (p<0.03); for normal and osteoporosis distinction was>26.26 (p<0.001); for osteoporosis and osteopenia differentiation was>23.8 (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: In our study, the M-score detected osteopenia and osteoporosis with high sensitivity and specificity. Lomber MRI-based M-score can be used as an imaging biomarker for early diagnosis, monitoring of treatment response and reduction of fracture risk in postmenopausal women or individuals at risk of osteoporosis.

Keywords: lomber vertebrae, osteoporosis, osteopenia, DEXA, magnetic resonance imaging

Postmenopozal Kadınlarda Osteoporoz ile Osteopeni Tanısı ve Ayırımında Lomber Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularından Elde Edilen Kantitatif Verilerin Tanısal Etkinliği

Hanife Gülden Düzkalır, Özge Adıgüzel Karaoysal, Neriman Zengin Fıstıkçıoğlu
Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi, Radyoloji Bölümü, İstanbul, Türkiye.

GİRİŞ ve AMAÇ: Osteoporoz, özellikle de postmenopozal tip, küresel bir sağlık sorunudur. Tanıda altın standart dual-enerji X-ışını absorpsiyometrisi (DEXA) kabul edilmekle birlikte kantitatif bilgisayarlı tomografi (BT) ve gelişmiş manyetik rezonans görüntüleme (MRG) teknikleri tanı için kullanılabilir. Ancak bu BT ve MRG tekniklerinin günlük pratikte kullanılması zordur ve her merkezde uygulanabilir değildir. Çalışmamızın amacı, postmenopozal kadınlarda osteoporoz ve osteopeniyi saptamada standart lomber MRG incelemesine dayalı kantitatif MRG skorlamasının etkinliğini ve DEXA verileriyle korelasyonunu değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamızda 2019 ve 2022 yılları arasında 190 lomber MRG ve DEXA hastası incelendi. Kantitatif MRG tabanlı skor (M-skoru) verileri Bandirali ve arkadaşlarının yöntemi kullanılarak elde edildi. Ölçümlerin ortalaması T1A görüntülerde L1-L4 omurları için alındı. Sinyal-gürültü oranı (SNR) hesaplandı. Referans grubun L1-L4 SNR değeri ve standart sapması ölçüldü. M-skoru (M-skoru = [SNRL1-L4-SNRref] /SDref) olarak belirlendi. Karşılaştırmalar DEXA ve MRG M-skorları arasında yapıldı. P<0.05 istatistiksel anlamlı kabul edildi.
BULGULAR: Ortalama yaş ve VKİ (vücut kitle indeksi) sırasıyla 59.4 ve 29.4 idi. Hastalar DEXA ile normal (n=91), osteopeni (n=79) ve osteoporoz (n=20) olarak sınıflandırıldı. Osteoporoz en yüksek M-skoruna sahipti. M-skoru kesme değeri normal ve osteopeni ayrımı için >10.3 (p<0.03); normal ve osteoporoz ayrımı için >26.26 (p<0.001); osteoporoz ve osteopeni ayrımı için >23.8 (p<0.001) idi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızda, M-skoru osteopeni ve osteoporozu yüksek duyarlılık ve özgüllükle saptamıştır. Lomber MRG tabanlı M-skoru, postmenopozal kadınlarda veya osteoporoz riski taşıyan bireylerde erken tanı, tedavi yanıtının izlenmesi ve kırık riskinin azaltılması için bir görüntüleme biyobelirteci olarak kullanılabilir.

Anahtar Kelimeler: lomber vertebra, osteoporoz, osteopeni, DEXA, manyetik rezonans görüntüleme



Corresponding Author: Hanife Gülden Düzkalır, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale