ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
ST Segment elevated myocardial infarction associated with high mortality and thrombus burden in patients with covid-19 Infection [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-26918

ST Segment elevated myocardial infarction associated with high mortality and thrombus burden in patients with covid-19 Infection

Gökhan Ergün, Emrah Çitil, Selami Demirelli, Bekir Çalapkorur, Erkan Demirci, Ziya Şimşek
Kayseri̇ Cıty Hospıtal

INTRODUCTION: There is limited information regarding clinical, angiographic characteristics and outcomes of patients with Coronavirus disease 2019 (COVID-19) disease presenting with ST segment elevation myocardial infarction (STEMI). The aim of this study was to describe the clinical, angiographic characteristics as well as clinical outcomes in COVID-19 positive patients with STEMI comparing with COVID-19 negative STEMI patients.
METHODS: This was a single-center observational study conducted between May 2020 and May 2021. The study population consisted of 35 patients who were fallowed with active COVID-19 were diagnosed STEMI and 35 STEMI patients without infection of COVID-19.
RESULTS: Groups were similar in terms of gender, hypertension, obstructive airways disease, SYNTAX scoreand localization of myocardial infarction (MI). Glucose levels, BUN, Creatinine and CRP levels were significantly higher in COVID-19 group. LDL and hemoglobin levels were lower in COVID-19 group (p < 0.05). There is positive correlation in in-hospital death and, modified thrombus grade post first device and negative correlation in in-hospital death and post-procedural TIMI flow (p: 0.001, r: 0.480).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Our results demonstrate that patients presenting with STEMI and concurrent COVID-19 infection have hight post-procedural thrombus burden and worse Thrombolysis in Myocardial Infarction (TIMI) flow. STEMI patients with COVID-19 have procedural challenges and associated with poorer clinical outcomes.

Keywords: Coronavirus disease, myocardial infarction, thrombus burden, clinical outcomes

Covid-19 enfeksiyonlu hastalardaki ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsü yüksek mortalite ve trombüs yükü ile ilişkilidir

Gökhan Ergün, Emrah Çitil, Selami Demirelli, Bekir Çalapkorur, Erkan Demirci, Ziya Şimşek
Kayseri̇ Şehi̇r Hastanesi̇

GİRİŞ ve AMAÇ: Coronavirus hastalığı 2019 (COVID-19) olan hastalarda ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsün (STEMI) klinik, anjiyografik özellikleri ve sonuçları hakkında sınırlı bilgi bulunmaktadır.Bu çalışmanın amacı COVID-19 pozitif STEMI'li ve COVID-19 negatif STEMI’li hastaların klinik, anjiyografik özelliklerin yanı sıra klinik sonuçları karşılaştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Mayıs 2020 ile Mayıs 2021 arasında yapılan ve tek merkezli gözlemsel bir çalışmadır. Çalışma popülasyonu aktif COVID-19 ile takip edilen 35 STEMI tanılı hasta ile COVID-19 enfeksiyonu olmayan 35 STEMI tanılı hastadan oluşmaktadır.
BULGULAR: Gruplar arasında cinsiyet, hipertansiyon, obstrüktif akciğer hastalığı, SYNTAX skoru ve miyokard enfarktüsünün (MI) lokalizasyonu farklılık saptanmadı.Glukoz seviyeleri, BUN, Kreatinin ve CRP seviyeleri COVID-19 grubunda anlamlı olarak yüksekti. LDL ve hemoglobin seviyeleri COVID-19 grubunda daha düşüktü (p < 0.05). Hastane içi ölüm ile işlem sonrası modifiye trombüs derecesi arasında pozitif, hastane içi ölüm ile işlem sonrası TIMI akışı arasında negatif korelasyon saptandı. (p: 0.001, r: 0.480).
TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 enfeksiyonu olan ve STEMI ile başvuran hastalarda post -prosedüral trombüs yükünün yüksek olduğunu ve TIMI skorunun daha kötü olduğunu saptanmıştır. Ayrıca COVID-19'lu STEMI hastalarının prosedürel zorlukları mevcuttur ve daha kötü klinik sonuçlarla ilişkili olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Koronavirüs hastalığı, miyokard enfarktüsü, trombüs yükü, klinik sonuçlar



Corresponding Author: Gökhan Ergün, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale