ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Depression, Anxiety and Phobia of COVID 19 in Post-stroke Patients during COVID-19 Pandemic [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-68542

Depression, Anxiety and Phobia of COVID 19 in Post-stroke Patients during COVID-19 Pandemic

Duygu Silte Karamanlıoglu, Arzu Atıcı, Gulcan Ozturk, Pinar Akpinar, Feyza Unlu Ozkan, Ilknur Aktas
Fatih Sultan Mehmet Training and Research Hospital

INTRODUCTION: This study aimed to assess the depression, anxiety and corona phobia in post-stroke patients and to explore the potential influencing factors.
METHODS: The study included patients aged ≥18 years who had clinical diagnosis of stroke with mini mental state examination score ≥24 and were able to communicate in Turkish on the telephone. The corona phobia was assessed with the COVID-19 phobia scale (CP19-S), while anxiety and depression were evaluated with the hospital anxiety and depression scale (HADS).
RESULTS: The HADS scores showed that 45.5% of patients had severe risk for depression while 19.5% had severe risk for anxiety. According to the results of binary logistic regression analysis, risk factors for depression are anxiety and corona phobia. Multiple linear regression analysis indicated that Barthel index levels and anxiety were found to predict corona phobia while depression and corona phobia were found to predict anxiety.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Post-stroke patients particularly younger, physically independent or partially dependent, and unemployment patients are psychologically affected by the COVID-19 pandemic. Early detection of psychological problems and their risk factors might profit to predict long-term outcome and could pioneer early interventions of rehabilitation treatment strategies therewithal it may contribute to the protection of mental health.

Keywords: Anxiety, corona phobia, Covid-19, depression, post stroke

COVID-19 Pandemisinde İnmeli Hastalarda Depresyon, Anksiyete ve COVID 19 Fobisi

Duygu Silte Karamanlıoglu, Arzu Atıcı, Gulcan Ozturk, Pinar Akpinar, Feyza Unlu Ozkan, Ilknur Aktas
Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı Covid 19 pandemisi döneminde, inmeli hastalarda anksiyete ve korona fobiyi değerlendirme ve bunlara etki eden potansiyel faktörleri araştırmaktı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya ≥18 yaş, mini mental test skoru ≥24 olan, telefonla Türkçe iletişim kurabilen inmeli hastalar dahil edildi. Korona fobisi COVID-19 fobi ölçeği (CP19-Ö) ile, anksiyete ve depresyon ise hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADÖ) ile değerlendirildi.
BULGULAR: HADÖ skorları, hastaların %45.5'inin şiddetli depresyon %19.5'inin ise şiddetli anksiyete riski taşıdığını gösterdi. Binary lojistik regresyon analizi sonuçlarına göre depresyon için risk faktörleri anksiyete ve korona fobi olarak saptandı. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucuna göre, Barthel indeksi düzeyleri ve anksiyetenin korona fobisi için, depresyon ve korona fobinin ise anksiyete için prediktör faktör olduğu gösterilmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: İnmeli hastalar içinde özellikle daha genç, fiziksel olarak bağımsız veya kısmen bağımlı olan ve çalışmayan hastalar psikolojik olarak COVID-19 pandemisinden daha çok etkilenmektedir. Psikolojik sorunların ve risk faktörlerinin erken tespiti, uzun vadeli sonuçların tahmin edilmesinde fayda sağlayabilir, rehabilitasyon tedavi stratejilerinin erken müdahalelerine öncülük edebilir, ve böylece ruh sağlığının korunmasına katkıda bulunabilir.

Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Covid-19, depresyon, inmeli hastalar, korona fobi



Corresponding Author: Duygu Silte Karamanlıoglu, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale