ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science Comparison of computed tomography and ultrasonography as a guide method in 20-Gauge transthoracic fine needle biopsies [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-19327

Comparison of computed tomography and ultrasonography as a guide method in 20-Gauge transthoracic fine needle biopsies

AYLA TÜRKAR
Sureyyapasa Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital

INTRODUCTION: The goal of this study is to compare computed tomography (CT) and ultrasonography (USG) in transthoracic biopsies as a guide method.
METHODS: A total of 152 patients, consisting of 121 men and 31 women, underwent a 20-Gauge (20-G) fine needle aspiration biopsy. CT in 83 patients and USG in 69 patients were chosen as the guide method. The mean age of the patients was 66±10 (CT guidance group was 67±9, USG guidance group was 64±11), and the median lesion size was 65 mm (interquartile range [IQR] 45-80 mm). All lesions were chosen pleural-based and larger than 2 cm. Thus, the risks of major complications, especially pneumothorax and hemorrhage, and the difficulties in reaching the lesion were minimized, and it was aimed to investigate the contribution of the chosen guide method to the diagnosis. The advantages and disadvantages of both techniques were investigated.
RESULTS: While CT guidance biopsies had a diagnostic accuracy rate of 87.9%, a sensitivity of 87.3%, and a specificity of 100%; USG-guided biopsies had a diagnostic accuracy rate of 82.6%, a sensitivity of 82.1%, and a specificity of 100%.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The necrosis content of the lesion is the primary factor reducing the success rate of both techniques. It causes more failure under ultrasonography guidance.

Keywords: transthoracic biopsy, computed tomography, ultrasonography

20-Gauge transtorasik ince iğne biyopsilerinde kılavuz yöntem olarak seçilen bilgisayarlı tomografi ve ultrasonografinin karşılaştırılması

AYLA TÜRKAR
Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmanın amacı kılavuz yöntem olarak bilgisayarlı tomografi (BT) ve ultrasonografinin (USG) karşılaştırılmasıdır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 121 erkek ve 31 kadın olmak üzere toplam 152 hastaya 20-G ince iğne aspirasyon biyopsisi yapıldı. 83 hastada BT, 69 hastada ise USG kılavuz yöntem olarak seçildi. Hastaların ortalama yaşı (mean age) 66±10, (BT eşliğinde yapılan hastaların ortalama yaşı 67±9, USG eşliğinde yapılan hastaların ortalama yaşı 64±11); ortalama (median) lezyon boyutu ise 65 mm (interquartile range [IQR] 45-80 mm) idi. Tüm lezyonlar plevral tabanlı ve 2 cm’den büyük olarak seçildi. Böylece başta pnömotoraks ve hemoraji olmak üzere majör komplikasyon riskleri ve lezyona ulaşmaktaki güçlükler minimize edilmiş, sadece seçilen kılavuz yöntemlerin tanıya katkılarının araştırılması hedeflenmiştir. Her iki yöntemin avantaj ve dezavantajları araştırılmıştır.
BULGULAR: BT eşliğinde yapılan 83 ince iğne aspirasyon biyopsisinde tanısal doğruluk oranı 87,9%, sensitivite 87,3%, spesifite 100% iken USG eşliğinde yapılan 69 ince iğne aspirasyon biyopsisinde tanısal doğruluk oranı 82,6%, sensitivite 82,1%, spesifite 100% olarak bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Her iki yöntemde de başarı şansını azaltan en önemli faktör lezyonun nekroz içeriğidir. Ultrasonografi kılavuzluğunda daha fazla başarısızlığa neden olmaktadır.

Anahtar Kelimeler: transtorasik biyopsi, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi



Corresponding Author: AYLA TÜRKAR, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale