ISSN: 2630-5720 | E-ISSN: 2687-346X
Laparoscopic Endoscopic Surgical Science Comparison of Local Anesthesia and Analgesic Effects of Piroxicam in Aspiration Curettage [Haydarpasa Numune Med J]
Haydarpasa Numune Med J. Ahead of Print: HNHJ-93899

Comparison of Local Anesthesia and Analgesic Effects of Piroxicam in Aspiration Curettage

Akın Dayan, Zeynep Tuzcular Vural
University of Health Sciences, Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital, Istanbul, Turkİye

INTRODUCTION: We aimed to investigate whether piroxicam, either alone or in combination with the local anaesthetic agent lidocaine hydrochloride, has any differs from standalone local anaesthesia and without medication, thereby providing effective pain control in the termination of early pregnancies.
METHODS: Our study is a case-control study in which 177 individuals with pregnancies between 5-9 weeks of gestation who applied to the research hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, for legal pregnancy termination were included. The participants were divided into four groups. The groups were administered as follows: a control group without medication, a paracervical block with lidocaine hydrochloride, sublingual piroxicam, and a combination of both lidocaine hydrochloride and sublingual piroxicam After the completion of the aspiration curettage procedure, the pain intensity experienced by the groups was evaluated using the Five-Point Pain Scale.
RESULTS: The participants' mean age was 31.02±6.14 years, and the average gestational week was 7.05±0.78. There was a statistically significant difference in pain intensity among the groups (p<0.001). The pain intensity in the control group was significantly higher than the local anaesthetic (p<0.001), piroxicam (p<0.001), and piroxicam + local anaesthetic (p<0.01) groups.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The use of lidocaine hydrochloride for paracervical block, in combination with piroxicam during the aspiration curettage procedure for pregnancies between 5-9 weeks, is effective, safe, and provides good pain control.

Keywords: Abortion, Legal, Local Anesthesia, Piroxicam

Aspirasyon Küretajında Lokal Anestezi Ve Piroksikam'ın Analjezik Etkilerinin Karşılaştırılması

Akın Dayan, Zeynep Tuzcular Vural
Sağlık Bilimleri Universitesi, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Erken gebelik tahliyesinde piroksikam, lokal anestezik lidokain hidroklorür ve her ikisinin birlikte kullanılmasının tek başına lokal anestezi ve ilaç almayan gruba göre fark olup olmadığını araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamız, yasal gebelik tahliyesi için Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na başvuran 5-9 hafta gebelik haftası aralığında gebelikleri olan 177 bireyin dahil edildiği bir vaka-kontrol çalışmasıdır. Katılımcılar dört gruba ayrılmıştır. Gruplar; ilaçsız kontrol grubu, lidokain hidroklorür ile paracervikal blok, sublingual piroksikam ve lidokain hidroklorür ile sublingual piroksikamın kombinasyonu olarak dörde ayrılmıştır. Aspirasyon küretaj işlemi tamamlandıktan sonra, gruplar tarafından deneyimlenen ağrı şiddeti Beş Nokta Ağrı Ölçeği kullanılarak değerlendirilmiştir.
BULGULAR: Katılımcıların yaş ortalaması 31.02±6.14 yıl ve ortalama gebelik haftası 7.05±0.78 dir. Gruplar arasında ağrı şiddeti açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.001). Kontrol grubundaki ağrı şiddeti, lokal anestezi (p<0.001), piroksikam (p<0.001) ve piroksikam + lokal anestezi (p<0.01) gruplarından anlamlı olarak daha yüksektir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: 5-9 hafta arasındaki gebeliklerin aspirasyon küretaj yöntem ile tahliyesinde lidokain hidroklorür ile paraservikal blok ve piroksikam kullanımı etkili, güvenli ve iyi ağrı kontrolü sağlayan bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Kürtaj, Yasal, Lokal Anestezi, Piroksikam



Corresponding Author: Akın Dayan, Türkiye
Manuscript Language: English
LookUs & Online Makale